marți, 20 martie 2012

Probleme frecvente ale parintilor- 1. Cum tratam febra



1.   Daca este vorba de bebelus mic, sub 3 luni nu adminstrati nici un fel de medicament decat la indicatia medicului; sunt medicamente care pot determina efecte adverse severe de tipul sangerarilor la nivelul stomacului sau afectari ale ficatului.Orice crestere a temperaturii la un bebelus sub 3 luni constituie un imperativ pentru un consult medical!
2.  Pentru copilasii peste 3 luni foarte eficienta este terapia alternativa cu paracetamol (Panadol, Eferalgan, Calpol, supozitoare cu Paracetamol) si ibuprofen (Nurofen, Ibalgin, Ibugesic, Marcofen) insa aceasta trebuie adminstrata doar la indicatia medicului si in dozele prescrise de acesta. Este important sa respectati dozele recomandate de medic si durata de administrare; spun asta deoarece in practica frecvent m-am confruntat cu situatii in care medicatia era intrerupta de catre parinti in momentul cand copilasul nu mai prezenta febra cu reaparitia acesteia datorita duratei insuficiente de administrare.
Nu voi insista asupra dozelor si ritmului de administrare deoarece acest blog nu constituie o modalitate de autodiagnostic si autotratament si nu poate inlocui sub nici o forma un consult medical.
3. Aerisiti camera; temperatuta optima 18-19C;
4. Nu-l infofoliti, nu-l acoperiti cu paturi, nu-i puneti caciulita in cap;
5. Dati-i sa bea cat de multe lichide ( apa, ceai, sucuri de fructe, supe) in cantitati mici si dese pentru a preveni deshidratarea;
6. Puteti sa-i faceti o baita cu apa calduta ( 37C) sau o baie racita progresiv (se foloseste apa la temperatura uzuala si apoi se raceste cu 1-2 grade prin adaugarea de apa rece); nu-i aplicatii frectii cu alcool deoarece exista riscul absobtiei la nivelul pielii sau inhalarii vaporilor de alcool; se pot aplica comprese reci (pe frunte, la nivelul talpilor) sau se pot face impachetari (un prosop ud cu care se inveleste copilasul si care se schimba in momentul in care s-a “incalzit”);

In general dupa administrarea antitermicelor febra incepe sa scada dupa aproximativ 30 – 45 minute; sunt totusi situatii in care apare o crestere brusca a temperaturii (” criza febrila”) cand este indicat sa va adresati unui medic
In cadrul unei infectii, febra persista pana la distrugerea ” cauzei” ( bacterii sau virusuri); astfel va persita mai mult in infectiile virale, comparativ cu cele bacteriene in care, se reduce in primele 36-48 ore de la instituirea tratamentului antibiotic.
Administrarea de antibiotice intr-o infectie virala nu scade durata infectiei si nu previne suprainfectia bacteriana.
Este important sa reusiti scaderea temperaturii insa acesta este doar un prim pas pentru ca, asa cum spuneam febra apare in cadrul anumitor boli, motiv pentru care  e necesar un consult medical pentru a stabili diagnosticul si a administra daca se impune si alta medicatie. 

Conf.univ.Dr. Constantin Iordache
Medic primar pediatru
Medic specialist cardiolog
Doctor in Stiinte Medicale

Un comentariu:

  1. Sunteti conferentiar, doctor, profesor universitar, chiar aveti nevoie de copy/paste din articolele unui simplu medic specialist ?
    Nici macar nu v-ati chinuit sa schimbati formularile din articolul: http://www.pediatrucluj.ro/2011/01/21/ce-trebuie-sa-stiti-despre-febra/
    Putina rusinica, zic eu. Macar sursa puteati s-o specificati. Oricum nu-mi fac iluzii ca o sa-mi publicati coimentariul , dar daca nu schimbati articolul o sa anuntam si pe mediile de socializare cum compune profesorul universitar articolele.

    RăspundețiȘtergere